Loading

10. Anti-parallax uitlijning

Gebruikers Handleiding Nodal Ninja 3

Wat is de Intrede-pupil en waarom is deze zo belangrijk?

De intrede-pupil (door sommigen verkeerdelijk ook nodal point of knooppunt genoemd) van een lens is het virtuele beeld van de lensopning gevormd door de lenzen ervoor, en is de plaats waar de lichtstralen elkaar kruisen alvorens zij neerkomen op de CCD, CMOS of film. Elke lichtstraal die door de lens gaat moet door de intrede-pupil, die daarom het center van perspectief is. Merk op dat de intrede-pupil buiten de lens en zelfs achter de film, CCD of CMOS kan liggen! Bij het maken van aanliggende foto’s moet de camera rond een punt roteren dat in (of zo dicht mogelijk bij) de intrede-pupil ligt. Door het vinden van de intrede-pupil en de camera erin te roteren vermijd u parallax fouten. Parallax fouten vallen het meest op bij voorwerpen naarmate deze zich dichter bij de camera bevinden. Hoe groter de afstand hoe kleiner de parallax. Bij gebruik van een zoom lens zal de intrede-pupil zich verplaatsen bij het zoomen. Omdat er zoveel veranderlijke factoren zijn is het best om zelf manueel de intrede-pupil te leren vinden.
Nu dat uw camera, zoals hierboven is uitgelegd, op de Nodal Ninja is gemonteerd willen we dat de camera zodanig opstellen dat hij wel degelijk rond de intrede-pupil roteerd. De positie van de camera zal verschillen van lens tot lens en zelfs veranderen bij wisselende brandpuntafstanden. We raden aan om zelf manueel de intrede-pupil te vinden. Specifieke informatie die u ergens anders vindt i.v.m. de intrede-pupil (ook verkeerdelijk Nodal Point of knooppunt genoemd) moet met een korreltje zout worden genomen. Zodra u geleerd hebt de intrede-pupil te vinden is dit relatief eenvoudig en snel. In dit voorbeeld gebruiken we de populaire Nikon D70 met 10,5 mm Nikor lens.
Nikon

De intrede-pupil vinden:

Er zijn slechts twee instellingen nodig, de onderste en de bovenste.
 • 1. Voor de basis arm instelling richten we de camera naar beneden. Doe dit door de bovenste ‘Fanotec’ te lossen en richt de camera recht naar beneden. Nu lossen we de onderste intelknop, deze die de verticale arm met de basis arm verbindt. Verschuif de verticale arm zodat de lens gecentreerd is met de rotator van de basis arm. Eens gecentreerd markeren we de positie op het liniaal en spannen we de onderste instelknop aan. De laterale positie is nu ingesteld en zal niet meer veranderen ongeacht de lens of brandpuntafstand.

  Setting the lower rail

  Onderste Instelknop

 • 2. Los de bovenste Fanotec knop en roteer de camera zodat hij recht vooruit kijkt, parallel met de grond. Dit is de 0 graden positie. Verplaats de camera nu helemaal naar achter op de horizontale arm.

  Setting the upper rail

  De intrede-pupil van de 10,5 mm Nikkor Lens ligt dicht bij de Gouden Ring.


  Tip: Bij de 10,5 mm Nikkor ligt de Intrede-pupil dicht bij de gouden ring maar we gaan verder alsof we dit niet weten of alsof we een andere lens gebruiken.
 • 3. Plaats twee objecten midden voor de camera, de een dichter dan de andere. Binnen b.v.b. kunnen we twee staande lampen gebruiken, de ene op 2 meter, de andere op wat meer dan 3 meter, buiten kunnen we twee verlichtinspalen of omheiningspalen gebruiken. Eender welke objecten voldoen zolang ze maar een verticale lijn creeren en een eindje uit elkaar zijn. In dit voorbeeld gebruiken we vloerlampen.
 • 4. Kijk nu door de zoeker of naar het LCD scherm en roteer de camera zodat de twee objecten zich links in het gezichtsveld bevinden. Onthou de exacte positie van de twee lampen. Ideaal is dat de lampen niet helemaal achter elkaar staan maar juist naast elkaar. Bemerk de duidelijke afstand tussen de twee lampen zoals hieronder afgebeeld.

  Finding the Entrance Pupil of a lens
  Finding the Entrance Pupil of a lens
 • 5. Verdraai de camera nu zodanig dat ze rechts in het gezichtsveld komen te staan. Ga nu enkele malen heen en weer en bemerk of de afstand tussen de twee palen wijzigt. Als de afstand ook maar een beetje wijzigt hebben we parallax en moeten we de camera met de lens verplaatsen op de horizontale arm.
 • 6. Los de knop op de horizontale arm, verschuif de camera ongeveer 10 mm voorwaarts en span weer aan. Herhaal vanaf stap 5 en zoek het punt waar de palen ogenschijnlijk blijven staan zoals hieronder afgebeeld.

  Finding the Entrance Pupil of a lens
  Finding the Entrance Pupil of a lens
 • 7. Markeer nu deze positie op de horizontale arm. Na het wisselen van camera of lens moeten de bovenstaande stappen herhalen. We zijn nu klaar om panorama’s te maken.


Gebruikers Handleiding NN3


Chapter 1. Introductie
Chapter 2. Nodal Ninja 3 Eigenschappen
Chapter 3. Nodal Ninja Onderdelen en Eigenschappen
Chapter 4. Samenstelling
Chapter 5. Verwijderen en vervangen van nokkenplaatjes
Chapter 6. Verwijderen en vervangen van nokkenveren
Chapter 7. De camera in landschaps-mode
Chapter 8. Camera met niet uitgelijnde statiefschroef
Chapter 9. Omtrent parallax
Chapter 10. Anti-parallax uitlijning
Chapter 11. FAQ, veel gestelde vragen
Chapter 12. Garantie
Chapter 13. Copyright informatie

Only buy from authorized resellers. If buying new from other than an authorized reseller, no warranties or product support are included.

topTop

Line

Nodal Ninja


Exclusive distributors of the Fanotec product line. Fanotec develops and manufactures exclusively products to meet the needs of the panoramic photographer. We offer products such as the award winning Nodal Ninja, the CNC machined Ultimate Line, Carbon Fiber Aerial Poles, Levelers, and many more related accessories. Many of these items may also be used for general photography as well.

Resellers


Check for a reseller in your country.
Resellers

News

Line
Line
NN3 MKII NN4 M1 R1 Poles EZ-Leveler II

Line
STORE    SITEMAP    FORUM
Testimonials | Trade In's | User Guides | Find a Reseller | Affiliates | Terms of Use | Your Account | Contact
Accredited Business Bureau   D-U-N-S Registered   LinkedIn   youtube   twitter   flickr   facebook   
Nodal Ninja®, 3454 N. San Marcos Pl. Ste 9, Chandler, Arizona, 85225 USA Customer Service ph: 480-659-9899 / fax: 480-452-0452 Hours: M-T-TH-F 8am-12pm
© 2013 Nodal Ninja® | Nodal Ninja® is a Registered Trademark - All Rights Reserved.

Verified Merchant   PayPal Verified