question about flat panoram

Welcome to Nodal Ninja Forum

+ Reply to Thread
Results 1 to 10 of 10

Thread: question about flat panoram

Share/Bookmark

Hybrid View

  1. question about flat panoram

    #1

    HI all
    im trying to shoot a flat pano with my NN5+RD16 and my D300s + 105 mm lens
    and i'm wondering about two things

    1. how can i find my NPP if the lens it so long (sigm 105 + D300s)

    2. when shooting, how should i set the focus if there is a large range between the 2 or 3 rows?

    Tamir
  2. #2
    Users Country Flag
    Join Date: Aug 2008
    Location: Netherlands
    Posts: 1,740

    Hi Tamir,

    I did test Nikkor 105 on D3, difference to D300s following my tests in upper rails settings is 14mm, so D300s Nikkor 105 URS should be 78mm.

    You have to test the Sigma on your own.

    http://www.johnhpanos.com/epcalib.htm

    Focus: This is a long discussion. Focus is not always stable with different equipments. Actually you should test the sharpness specially with a series of shots with your own equipment.

    To get you on the road, you could use the "hyperfocal distance" for your chosen aperture. To get confused", you could have a look on www.panoguide.com and search "hyperfocal distance".

    http://www.dofmaster.com/doftable.html

    http://www.panoguide.com/forums/qna/9103/

    http://www.panoguide.com/search/?s=h...section=forums

    Regards,
    Heinz
    Last edited by hindenhaag; 05-02-2011 at 09:18 AM.
  3. #3

    Quote Originally Posted by hindenhaag View Post
    Hi Tamir,

    I did test Nikkor 105 on D3, difference to D300s following my tests in upper rails settings is 14mm, so D300s Nikkor 105 URS should be 78mm.

    You have to test the Sigma on your own.

    http://www.johnhpanos.com/epcalib.htm

    Focus: This is a long discussion. Focus is not always stable with different equipments. Actually you should test the sharpness specially with a series of shots with your own equipment.

    To get you on the road, you could use the "hyperfocal distance" for your chosen aperture. To get confused", you could have a look on www.panoguide.com and search "hyperfocal distance".

    http://www.dofmaster.com/doftable.html

    http://www.panoguide.com/forums/qna/9103/

    http://www.panoguide.com/search/?s=h...section=forums

    Regards,
    Heinz
    tanks Heinz

    this is what i have soot with tne D300s + Sigma 105mm + NN5+RD16
    http://www.360vr.tamiror.com/mtzeitim
    at a hyperfocal focus

    and now i have another question about focus seting...

    i want to try shooting a 360*180 pano with the D300s + 50 mm lens, in a building.
    i know i'll have to change my focus during the shooting process...
    so how can i do it?

    i know how to calibrate the NNP
  4. #4
    Users Country Flag
    Join Date: Aug 2008
    Location: Netherlands
    Posts: 1,740

    Hi Tamiro,

    just recognized that something must have gone wrong with my answer.

    Looking to your pano when it is self turning I get squared blurry blocks in between which are not sharp. Are you sure you shave set lens and camera body to manual at focus? Did you tape the focus ring?

    I will send you the settings later on this weekend.

    Heinz
  5. #5

    With longer focal length lenses, you may not be able to accommodate the full depth of field of the scene with the lens at one focus setting. If necessary, you can shoot each row with a different focus setting. Changing the focus setting alters the fov, so you need to take account of this in the stitching. In PTGui, you can assign individual lens parameters (FOV) on the Lens Details tab. Do this for all rows other than the main horizontal row. You can use the advanced optimizer tab to optimize the rows individually or all together, as you like.

    I had to use individual parameters for this flat panorama in order to get the foreground sharp:
    http://www.johnhpanos.com/wimpole2-large.jpg (5MB - 3 rows of 7 using a 50mm lens)

    John
    Last edited by John Houghton; 06-04-2011 at 12:12 AM.
  6. #6

    Hi Heins
    i checked agin and i didn't find any blurry squared... did you wait till it load?

    the camera and the lens was at manual focus...

    i'll wait for your setting.

    tanx
    Tamir
  7. #7
    Users Country Flag
    Join Date: Aug 2008
    Location: Netherlands
    Posts: 1,740

    Hi Tamiro,

    seems to be my internet which is very rare this weekend.

    Click image for larger version

Name:	s_Calc_50mm.jpg
Views:	185
Size:	105.4 KB
ID:	194

    Success,
    Heinz
+ Reply to Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts